انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر کتابی نوشته یووال هرری است که در سال ۲۰۱۴ به زبان انگلیسی منتشر شد. این کتاب را نشر چشمه تحت عنوان ساپیینس (گشت و گذاری در تاریخ بشر) به ترجمهی محسن مینوخرد و نشر نو تحت عنوان انسان خردمند (تاریخ مختصر بشر) با ترجمهی نیک گرگین در سال ۱۳۹۶ منتشر کردهاند. هرری از کتاب اسلحه میکروب و فولاد (۱۹۹۷) به عنوان یکی از منابع الهام بخش خود نام میبرد که نشان داد «میشود سؤالهای بزرگ پرسید، و به صورت علمی به آنها پاسخ داد».
واکنش ها نسبت به این کتاب متفاوت بوده است. محققین و دانشگاهیان با زمینه ی تحقیقاتی مشابه از این کتاب استقبال خوبی نداشته اند و نسبت به صحت مطالب آن مشکوک بوده اند، این در حالی است که عموم مردم آن را جالب و مفید یافته اند.
هرری تاریخ انسان را از زمان فرگشت انسان باستان در عصر سنگ تا قرن بیست و یکم مرور میکند. وی تاریخ را به چهار بخش تقسیم میکند: انقلاب شناختی، انقلاب کشاورزی، وحدت انسانها و انقلاب علمی. بحث اصلی هرری این است که انسانهای هوشمند به این دلیل بر جهان حاکم شدهاند که تنها حیوانی هستند که میتوانند در تعداد بالا با انعطاف بالایی همکاری کنند. او استدلال میکند که انسانهای ماقبل تاریخ ممکن است مرتکب یک نسلکشی عظیم شده باشند که منجر به انقراض گونههای دیگر انسان مانند نئاندرتالها شدهباشد. او در ادامه استدلال میکند دلیل اینکه انسانهای هوشمند میتوانند با انعطافپذیری زیادی همکاری کنند این است که میتوانند به چیزهایی که فقط در تخیلاتشان وجود دارد، مانند خدایان، ملتها، پول و حقوق بشر، باور پیدا کنند. هرری ادعا میکند که تمام سیستمهای بزرگ همکاری مانند ادیان، ساختارهای سیاسی، شبکههای داد و ستد و مؤسسات قضایی در نهایت بر اساس تخیلات انسانی بنا شدهاند.
۶۲۲ صفحه - رقعی (گالینگور)
ارسال دیدگاه